Rocklegende hjelper Hege Saugstad

av | jun 4, 2019

I 1972 spilte Elliot Randall (71) inn gitarsoloen som er blitt kåret til en av rockhistoriens beste. Denne uken har Randall jobbet med Hege Saugstads nye album i Kyrre Fritzners Studio i Gamlebyen.Gruppa Steely Dan leverte på begynnelsen av 70-tallet en rekke legendariske album. Duoen Donald Fagen og Walter Becker var fusionmusikkens yppersteprester og er for lengst valgt inn i Rock and Roll Hall of Fame. Men de hadde med seg en rekke musikere på sine perfeksjonerte innspillinger.
Steely Dans største hit var «Reelin´in the Years» og gitarintroen og soloen på den platen er det Elliot Randell som står bak. Den er blitt bejublet – ikke minst av andre artister. Jimmy Page i Led Zeppelin har betegnet soloen på «Reelin´in the Years» som sin absolutte favoritt gjennom alle tider.
– Den ble faktisk spilt inn i «one take», røper Elliot Randall.

En mild og litt beskjeden mann som ikke trenger å skryte. Bare nevn en festival, et prosjekt eller et stort navn gjennom de siste 50 års rockhistorie, og Elliot Randall har en forbindelse til dem.
Han var med på Isle of Wight – festivalen, alle festivalers mor etter Woodstock, der han jobbet tett på Jimi Hendrix.
Han har spilt med Carly Simon, The Blues Brothers, Richie Havens, Carl Wilson (Beach Boys), Peter Frampton, Laura Nyro og Deodato, bare for å nevne noen få. Han har laget og spilt filmmusikk til blant annet Fame-filmen. Han har også etablert seg som en av de mest anerkjente produsentene i bransjen.


Hvordan har det seg at denne musikklegenden dukker opp i Gamlebyen, sammen med vår lokale artist- Hege Saugstad – en litt forblåst høstdag i september?
– Utrolige tilfeldigheter, røper Hege.
– Min sønn, Brage Saugestad gikk på Haugetun Folkehøyskole i 2010. Han spilte trommer med Morgan Lillehjem som samarbeidet med Elliot i et annet prosjekt. Elliott var på Haugetun i skolens lydstudio og jeg var på Haugetun i foreldremøte, og dumpet borti Elliott, forteller Hege Saugestad.
– Jeg ble interessert i hans musikk. Forsket litt på ham og sendte etter hvert noe av min musikk til ham. Og da skjer det at han blir interessert, sier Hege Saugestad begeistret.
Elliot Randall er kjent for å velge sine prosjekter, ikke ut hva som er kommersielt mest fordelaktig for ham, men ut fra hva han liker.
Bor i Gamlebyen
– Jeg liker Heges musikk. Den er autentisk. Den kommer fra hjertet og hun har noe på hjertet. Kyrre Fritzner er dessuten en utrolig dyktig produsent. Det er veldig berikende for meg å arbeide her i Fredrikstad, sier han.
Elliott Randall og kona Jane bor i Heges leilighet i Gamlebyen under oppholdet.
– Dette prosjektet innebærer en stor satsing fra min side, sier Hege Saugstad.


– Jeg vier tiden min til å komponere og spille inn nytt materiale. Det blir i genren «moden pop», ispedd jazz og blues, sier Hege som har med seg musikerne Torgeir Koppang på piano, Rudrigo Villagra på kontrabass, Terje Severinsen på gitar og Frank Rune Johansen på trommer.
– Jeg går ut bredt med dette materialet. Elliott har jobbet mye filmmusikk, reklame og vignettmusikk i de senere år av sin karrière. Han skal nå bruke sitt nettverk og teste ut nye muligheter for mitt materiale, sier Hege som har besøkt Jane og Elliott i deres hus i nordøst-London.
Elliott Randall kommer fra New York, men har vært londoner i mange år.

Lovpriser Kyrre Fritzner
Han og kona Jane lovpriser Gamlebyen og Kyrre Fritzners studio.
– Jeg ser med en gang at han er mann som vet hva han driver, sier Randall som er opptatt av ekthet i musikken.
– Jeg vil ikke låte som en gammel mann, men det er ikke tvil om at musikken var mer ekte før. Du måtte beherske et instrument og skape ditt eget særpreg. Maskinene hadde ennå ikke overtatt. Jeg konstaterer at unge folk får litt wow-følelse når de lytter til 40–50 år gamle ting. De er overrasket over hvor bra musikken holder seg. Det er som når du er vant til å spise McDonalds og plutselig får smake en real «steak». Da sier du: Oi, er det sånn det skal smake? sier Elliott Randall.